europa od kuchni1W środę 8 czerwca, uczniowie klasy III zamienili się w kucharzy. Już w poniedziałek zaczęli przygotowania. Podzieleni na zespoły, szukali przepisów na dania kuchni europejskiej, następnie rozdzielili między siebie zadania, tak by trzeciego dnia mogli zabrać się do przygotowywania potraw.


Sala została zmieniona w kuchnię. Wszystkie produkty znalazły się na stolikach i dzieci zabrały się do pracy… Każdy z członków zespołów pilnował, by to ich potrawy były najsmaczniejsze. Podczas prac dzieci przestrzegały zasad bezpieczeństwa i higieny.
Smakołyki, które przygotowały dzieci to:

  • sałatka owocowa,
  • sałatka gyros,
  • sałatka grecka,
  • sałatka jarzynowa,
  • gofry,
  • pizza,
  • tosty.

Po przygotowaniach cała klasa przystąpiła do degustacji  przysmaków.  Ze wszystkich stron było słychać zachwyt:  „Ale pyszne”, „Spróbujcie sałatki”.

europa od kuchni3
Dzięki  zajęciom uczniowie poczuli się jak prawdziwi mistrzowie kuchni. Gotowanie odbywało się w wesołej atmosferze.

 

Wychowawczyni klasy III: Edyta Mróz