W środę 8 czerwca, uczniowie klasy III zamienili się w kucharzy. Już w poniedziałek zaczęli przygotowania. Podzieleni na zespoły, szukali przepisów na dania kuchni europejskiej, następnie rozdzielili między siebie zadania, tak by trzeciego dnia mogli zabrać się do przygotowywania potraw.
Sala została zmieniona w kuchnię. Wszystkie produkty znalazły się na stolikach i dzieci zabrały się do pracy… Każdy z członków zespołów pilnował, by to ich potrawy były najsmaczniejsze. Podczas prac dzieci przestrzegały zasad bezpieczeństwa i higieny.
Smakołyki, które przygotowały dzieci to:
- sałatka owocowa,
- sałatka gyros,
- sałatka grecka,
- sałatka jarzynowa,
- gofry,
- pizza,
- tosty.
Po przygotowaniach cała klasa przystąpiła do degustacji przysmaków. Ze wszystkich stron było słychać zachwyt: „Ale pyszne”, „Spróbujcie sałatki”.
Dzięki zajęciom uczniowie poczuli się jak prawdziwi mistrzowie kuchni. Gotowanie odbywało się w wesołej atmosferze.
Wychowawczyni klasy III: Edyta Mróz